23 Şub 2009

Ispanaklı El Böreği


Bu böreğin tarifi Arzu-Ülfet Aygen'in kitabından. Ancak ıspanaklı börek içini, sevgili arkadaşım Arda'nın usulüyle hazırladım. Arda, ıspanaklı börek harcını havuç ve kuş üzümü ile hazırlıyor. Ortaya da tadına doyulmaz bir börek çıkıyor.


Malzemeler


Yufka İçin (4 yufka):


2-2,5 su bardağı tam buğday unu

1 çay kaşığı deniz tuzu

1çay bardağı su

1yemek kaşığı zeytinyağı

1 yumurta



Ispanaklı Harç:


1,5 bağ ıspanak

1 havuç (iri rendelenmiş)

1 büyük boy soğan

1 avuç dolusu kuş üzümü

yarım çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı deniz tuzu

karabiber

Yoğurtlu Harç:


1,5 su bardağı yoğurt

yarım çay bardağı zeytinyağı

1 yumurta

bir tutam deniz tuzu



Hazırlanışı:


Harcı hazırlamak için ıspanağı güzelce yıkayalım, suyunu süzelim. Suyu süzüldükten sonra doğrayalım.

Soğanı kıyıp zeytinyağında kavuralım. Rengi şeffaflaşınca rendelenmiş havucu ekleyelim. Havuç sararmaya başlayınca, yıkayıp çöpünü ayıkladığımız kuş üzümünü de katalım. Peşinden doğranmış ıspanakları ekleyelim. Ispanak suyunu salıp çekene kadar pişirelim. Ispanaklar suyunu çekince ocağın altını kapatıp, ılınmaya bırakalım.

Hamuru hazırlamak için önce 2 su bardağı unu ve tuzu, hamuru yoğuracağımız geniş kaba alıp ortasını havuz gibi açalım. Bu havuza da su, zeytinyağı ve yumurtayı koyalım. Hamuru yoğurmaya başlayalım. Hamur kabın kenarlarından ayrılmaya başlayınca unlanmış tezgaha alalım. 5 dakika kadar, hamurun özlenmesi için kuvvetlice yoğuralım. Eğer hamur elimize veya tezgaha yapışırsa ilave un serperek yoğurmaya devam edelim.

Hamuru 4 eşit parçaya bölelim. Her bezeyi teker teker unlanmış tezgah üzerinde iyice yoğuralım. Bezelerin altına ve üstüne un serpeleyerek üstüne temiz bir bez örtüp 30 dakika kadar dinlendirelim.

Yufka açmaya başlamak için bezelerden birinin altına ve üstüne bir avuç unu paylaştırarak dökelim. 30 cm çapında bir yufka açalım. Bu şekilde 4 adet yufkayı açarak temiz bir örtü üzerine yayalım.

Yoğurtlu karışım için derin bir kapta tüm malzemeyi karıştıralım.

30 cm çapında bir tepsiyi yağlayalım. İlk yufkayı tepsiye yayalım. Yufka kenarlardan taşarsa kesip tepsideki yufkanın üzerine yerleştirelim. Ispanaklı harcın üçte birini yufkanın üzerine döşeyip, onun da üstüne yoğurtlu karışımın dörtte birini yayalım. Yufkalar bitene dek işlemi tekrarlayalım. En üstüne bolca yoğurlu karışım ayıralım.

Böreği keskin bıçakla kare kare dilimleyelim. Kalan yoğurtlu karışımı böreğin üstüne sürelim. İsteğe bağlı olarak (daha lezzetli ve gevrek oluyor) küçük parçalara böldüğümüz tereyağını böreğin üstüne serpiştirelim.

200 derecede (turbo 180) ısıttığımız fırınımıza tepsimizi yerleştirelim. 50- 60 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkardıktan 15 dakika sonra afiyetle yiyelim.

Hiç yorum yok: