23 Şub 2009

Mercimekli Poğaça


Çocukluğumuzda Ayşe Teyze vardı diğer adı "Mercimek Teyze"; mercimekten herşey yapardı. Mercimek gerçekten de protein ve demir deposu bir baklagil. Çocuklar için faydası tartışılmaz. Mercimeği yemek olarak tüketmeyen, sevmeyen çocuklar için de iyi bir alternatif olabilir bu poğaça. Tarif yine "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" kitabından


Malzemeler

Mercimekli Harç:


yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

bir tutam yeşil mercimek

yarım çay bardağından az zeytinyağı

1 orta boy soğan

arzu edildiği kadar karabiber ve kimyon


Hamuru için:


3,5-4 su bardağı tam buğday unu

2 yumurta ( birinin akı sarısı ayrılacak)


1 su bardağı yoğurt

1 çay bardağı zeytinyağı


3 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)

1,5 çay kaşığı karbonat


1 tatlı kaşığı deniz tuzu

üzeri için çörekotu


Hazırlanışı:


Öncelikle harcı hazırlıyoruz. Bir tavada zeytinyağını kızdırıp küp küp doğranmış soğnları kavuruyoruz. Mercimekleri ilave ediyoruz. Karabiber, tuz ve kimyonunu ekleyip 5 dakika daha pişiriyoruz. Ateşten alıp soğuması için bir kenara bırakıyoruz.

Hamuru hazırlamak için unu geniş bir kaba alıyoruz. Ortasını havuz gibi açıyoruz. 1 yumurtanın akı, 1 yumurta, yoğurt, zeytinyağı, tereyağı, karbonat ve tuzu havuzun içine ekliyoruz. Bu arada fırınımızı 200 (turbo fırın 180) derecede ısıtıyoruz. Bütün malzemeler karışıp kulak memesi kıvamına gelene dek yoğuruyoruz.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, kahve tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Kenarına bir çorba kaşığı dolusu iç koyup yarım ay şeklinde kapatıyoruz.

Hazırladığımız poğaçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizip, üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz (ben yumurta sarısının içine bir çay kaşığı kadar sıvıyağ ekliyorum). Daha sonra çörekotu serpip, sıcak fırının orta rafında yaklaşık 20-25 dakika pişiriyoruz.

Fırından çıkan sıcak poğaçaları afiyetle yiyoruz. Yanında da bir bardak ayranla süper bir ikili oluyorlar..

Hiç yorum yok: